Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Ιστορία και εξέλιξη της Καμπότζης -Kambodscha Hoehenpunkt und Verfall 4.Teilkt

Ιστορία και εξέλιξη της Καμπότζης – Ακμή και παρακμή -Geschichte und Entwicklung Kambodschas –Höhenpunkt und Verfall - 4. Μέρος- Teil
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη – konstantin.nalbantis@t-online.de
Konstantin S. Nalbantis - www.kn-megalexandros.gr

Παρατήρηση: Το ερέθισμα και την επιμονή να ασχοληθώ με το θέμα, το έλαβα σε ένα περιηγητικό μου ενδιαφέρον ταξίδι τον Μάϊο 2013 στην Ινδοκίνα.

Χρονολογία

Η ιστορία της Καμπότζης με τους πρώτους οικισμούς άρχισε με τα ίχνη της περίπου 4200 π.Χ. Αλλά η στενότερη έννοια , καλύπτει την περίοδο από τα τελευταία 1.200 χρόνια , στην οποία αναπτύχθηκε η αυτοκρατορία των Χμερ , όπως οι ίδιοι οι Καμποτζιανοί αναφέρουν τη γλώσσα τους.

- Funan αυτοκρατορία (1ος- 7ος αιώνας) μετά
Χριστού η αυτοκρατορία του Φουνάν που δεν ήτανε δυναστεία Khmer Κμέρ εξελίσσεται σε ισχυρή
εμπορική δύναμη του Μέκονγκ Δέλτα.
Επηρεασμένοι από τον ινδικό πολιτισμό, όμως
περιήλθε σε φιλονικία με τους πολιτισμούς της Κίνας, Μαλαισίας και Ιάβας. Στην αρχή του 3. αιώνα μετά Χριστού έφτασε στην μεγαλύτερή της εξάπλωση, μέχρι που το 357 έγινε μια υποτελής χώρα της Κίνας.
- Chenla αυτοκρατορία ( 7ος-8ος αιώνας ) Το 790 μπόρεσε ο Jayavarman II, και ο μετέπειτα πρώτος βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Κμέρ ή Χμερ, να επιστρέψει από την εξουσία από την Ιάβα στην
στερεά και με την επιστροφή του αρχίζει να συνενώσει τα τεμαχισμένα πριγκιπάτα.

- 9.ο -15ο αιώνα μετά Χριστού, αρχίζει η αυτοκρατορία των Khmer Κμερ ή Χμερ στο Angkor
Άνγκορ ( Khmer πόλη) που λεγότανε „Kambuja“ και εξελίχθηκε σε έναν υψηλό
αναπτυσσόμενο πολιτισμό με τις μεγαλοπρεπείς εγκαταστάσεις ναών.

Στην τεχνική εμπειρία του πολιτισμού ρυζιού κυβερνούν οι βασιλείς των Khmer Κμέρ με απόλυτη εξουσία.
Περίπου το 770 και μετά το 800 ο βασιλιάς των Κμερ Jayanarman II ιδρύει τη δική του αυτοκρατορία στην περιοχή Angkor. Οι παγκοσμίως φημισμένες εγκαταστάσεις ναών της πόλης Angkor δημιουργήθηκαν την χρυσή εποχή της αυτοκρατορίας των Κμερ (900 -1200 μετά Χριστού). Τότε κυβερνούσαν οι βασιλείς των Κμερ σε μια περιοχή, που επεκτεινότανε από το δέλτα του Μέκονγκ και έφτανε ως την Βιρμανία και περιέκλειναν μεγάλα μέρη του σημερινού Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης.
1112 – 13 ως τα Μέσα του 12ου αιώνα ο βασιλιάς των Κμερ Jayavarman II άφησε να οικοδομηθεί ο ναός στο Angkor Wat και επίσης και από τους διαδόχους χτίστηκαν και άλλοι ναοί.
Το 1177 στρατεύματα του Βιετναμέζου Κάμπα Campa κυριεύουν την πόλη Angkor.
1181 –περίπου 1200 ο βασιλιάς των Κμερ Jayavarmann VII κυριεύει πίσω την πόλη
Angkor.

Το έτος 1431 νίκησαν οι Ταϊλανδέζοι την αυτοκρατορία των Κμερ. Βασιλιάς και λαός έπρεπε να παραδώσουν την πόλη των ναών. Η Καμπότζη μετατράπηκε σε ένα υποτελές κράτος της Ταϊλάνδης. Από τον 17. αιώνα , όταν σχηματίστηκε στο ανατολικό μέρος η αυτοκρατορία Αννάμ (Βιετνάμ), πολλαπλασιάστηκε η καταπίεση στην κρατική δομή της Καμπότζης, όπου επίσης και ο Αννάμ απαιτούσε φόρο υποτέλειας.


Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας Κμερ η πόλη Ανκορ βυθίστηκε ως ξεχασμένη στην ζούγκλα και αναβιβάστηκε σε ένα μύθο της ξεχασμένης πόλης. Προς το τέλος του 18ου αιώνα κατέλαβε η αυτοκρατορία του Αννάμ την Cochinchina, που η εξάρτηση μέχρι τότε ήτανε από την Καμπότζη.
Στα Δυτικά έχασε η Καμπότζη στις επαρχίες του Σιάμ. Το 1807 δημιούργησε το Ηνωμένο Βιετνάμ ένα προτεκτοράτο στο έδαφος της Καμπότζης. Και τον 19. αιώνα βρισκότανε η πρωτεύουσα του προτεκτοράτου στην πόλη Odongk.
1813 – 1835 η Καμπότζη υποπίπτει σε βιετναμέζικο προτεκτοράτο .
To έτος 1840/1841 μια εξέγερση εναντίον της βιετναμέζικης κυριαρχίας στην Καμπότζη έφερε το αποτέλεσμα να συνεννοηθούν οι Βιετναμέζοι-Σιαμέζοι να κυριαρχήσουν και οι δύο γειτονικές χώρες πάνω στην Καμπότζη.

Για να αντισταθεί περαιτέρω στην επιρροή των Ταϊλανδέζων και Βιετναμέζων, απευθύνθηκε το 1854 ο Ang Duong για αίτημα προστασίας στο Γάλλο Αυτοκράτορα Ναπολέων ΙΙΙ. Αλλά μια συνάντηση του Βασιλιά με τους γάλλους το 1856 μπροστά στο παλάτι ματαιώθηκε από Σιαμέζικους παρατηρητές.

1863 -1953 Γαλλική αποικιακή κυριαρχία

Ενώ μέχρι τώρα η Καμπότζη έχει να αντιμετωπίσει αγώνες αντιμετώπισης , κυρίως με προσπάθειες κυρίευσης των γειτονικών χωρών, όπου επεδίωκαν και οι δύο γειτονικές χώρες να την καταβροχθίσουν.
Το 1863 ανακηρύσσει η Γαλλία την Καμπότζη σε προτεκτοράτο.
Από το 1863 έρχεται αντιμέτωπη η χώρα με τη γαλλική κυριαρχία. Οι γάλλοι προμηθεύουν το Βασιλιά με στρατιωτική βοήθεια, να καταπνίξει μια επανάσταση. Συγχρόνως αξιώνει η Γαλλία δικαιώματα εξόρυξης και το δικαίωμα εξερεύνηση της περιοχής, καθώς και στην Καμπότζη και το Λάος – υπήρχαν υποψίες για μεγάλα κοιτάσματα χρυσού.
1867- 1907 έπρεπε το Σιάμ σε μια συμφωνία να παραιτηθεί από τις επαρχίες Battambang και Siem Reap, p η Γαλλία ολοκλήρωσε μια συνθήκη με το Σιάμ, όπου χορηγήθηκε στους Σιαμέζους η κυριαρχία επί του Battambang και Siem Reap, που ήρθαν στη Καμπότζη και με αυτό στην Ινδοκίνα.

Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου τοποθετούσε εντόπιους κυρίαρχους, που ήταν εξαρτημένοι κάτω από τις εντολές των κυρίαρχων της αποικίας.

Οι Γάλλοι του 19. αιώνα ανακάλυψαν στην ζούγκλα την ξεχασμένη πόλη και την αναβίβασαν διεθνώς στην πολιτιστική κληρονομιά των Κμερ και έσωσαν και τη χώρα, που κινδύνευε να χαθεί εντελώς από το Σιάμ και το Βιετνάμ.

1863 -1953 και μέχρι τώρα η Καμπότζη έχει να αντιμετωπίσει αγώνες αντιμετώπισης , κυρίως με προσπάθειες κυρίευσης των γειτονικών χωρών. Από το 1863 έρχεται αντιμέτωπη η χώρα με τη γαλλική κυριαρχία. Από εδώ και πέρα βρίσκεται η χώρα κάτω από τη γαλλική Διοίκηση. Και από το 1884 η γαλλική κυβέρνηση του προτεκτοράτου διαπερνά πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις και την κατάργηση της δουλείας, λαβαίνουν χώρα εξεγέρσεις.
Από το 1897 δρούσε η γαλλική διοίκηση στο όνομα του βασιλιά και θεωρούσαν το Βιετνάμ ως τη καρδιά της Ινδοκίνας με λιγότερη προσοχή στην Καμπότζη
Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου τοποθετούσε εντόπιους κυρίαρχους, που ήταν εξαρτημένοι κάτω από τις εντολές των κυρίαρχων της αποικίας και προτιμούσε κατά κύριο λόγο Βιετναμέζους.
Αυτή η κατάσταση ισχυροποίησε για εκατονταετηρίδες τη διογκωμένη φιλονικία μεταξύ Βιετναμέζων και Καμπουτζιανών .
Το 1941 η Γαλλία τοποθετεί των 19χρονο βασιλιά Σιχανούκ. Sihanouk.
Οι Γάλλοι του 19. αιώνα ανακάλυψαν στην ζούγκλα την ξεχασμένη πόλη και την αναβίβασαν διεθνώς στην πολιτιστική κληρονομιά των Κμερ και έσωσαν και τη χώρα, που κινδύνευε να χαθεί εντελώς από το Σιάμ και το Βιετνάμ.
1941 Ιαπωνία καταλαμβάνει τη Γαλλική – Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος) Οι Γιαπωνέζοι επιθυμούν την ανεξαρτησία της Καμπότζης.

1945 Η Ιαπωνία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της Καμπότζης. Όμως την 8. Νοεμβρίου 1949 έλαβε η Καμπότζη την τυπική ανεξαρτησία στα πλαίσια της γαλλικής Ένωσης, την 9. Νοεμβρίου 1953 την πλήρη ανεξαρτησία από τη Γαλλία.
Την 20. Ιουλίου 1954 πιστοποιεί η συνεδρίαση της Γενεύης για την Ινδοκίνα την πλήρη ανεξαρτησία της Καμπότζης.
1945 Η Γιαπωνέζικη κυβέρνηση έχασε τον πόλεμο και πρέπει να συνθηκολογήσει, όπου η Καμπότζη επιστρέφει και πάλι πίσω στη Γαλλία.
1946 Ιδρύονται τα πρώτα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Την 4. Ιουνίου 1949 οριοθέτησε η γαλλική αποικιακή Διοίκηση την περιοχή Kampuchea Krom και Mekong Delta και τα αφήρεσε από την Καμπότζη και τα πρόσθεσε στο προτεκτοράτο της Cohinchina. Με αυτόν το χειρισμό και στην επακόλουθη συνεδρίαση για την Ινδοκίνα το 1954 έγιναν μέρος του Βιετνάμ. Αργότερα επεδίωξε η ερυθρά Κμερ να ξαναπάρει πίσω την περιοχή,αλλά η προσπάθεια απέτυχε. Στην περιοχή αυτή όμως ζουν σήμερα περίπου 12 εκατομμύρια εθνικοί Κμέρ.

1953 – 1989 Ανεξαρτησία και Πόλεμος. Μετά την ανεξαρτησία της Καμπότζης το 1953 ακολουθεί μία από τις πιο λυπηρές εποχές, που μπόρεσε να ζήσει η χώρα. Όπου η χώρα μετατρέπεται σε έρμαιο φιλονικιών σε εσωτερική και αλλοδαπή πολιτική εξουσία. Τρομακτικές πολεμικές φιλονικίες αναβιβάζονται στους κατοίκους της Καμπότζης στη καθημερινή τους ζωή.

1953 Η Καμπότζη ανακηρύσσεται με την συγκατάθεση της Γαλλίας ανεξάρτητη.
1955 -1970 Ο Σιχανούκ γίνεται επίσημα ο αρχηγός του κράτους και ο πατέρας του αναλαμβάνει το αξίωμα του Βασιλιά.

1969- 1973 Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν την Καμπότζη, για να καταπολεμήσουν τα στρατεύματα ων Βιετκόνγκ, που προς το Βιετνάμ και από το Βιετνάμ ξέφευγαν στο έδαφος της Καμπότζης. Αντί όμως των Βιετναμέζων και Βιετκόνγκ θύματα ήτανε ο άμαχος πληθυσμός της Καμπότζης.

1970 – Ο πρωθυπουργός Λον Νολ – Lon Nol με ένα πραξικόπημα ρίχνει τον αρχηγό του κράτους Σιχανούκ, που βρισκότανε σε ένα ταξίδι στην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.
1970-1975 Η ερυθρά Κμέρ (die Roten Khmer) μια κομμουνιστική ανταρσία, στρατολογεί αγωνιστές μέσα στη χώρα.

1975 Η ερυθρά Κμέρ κυριεύει την πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πένχ και αναλαμβάνουν την εξουσία. Το καθεστώς Πολ Ποτς εξαπολύει την τρομοκρατία και το θάνατο. Βασανιστήρια και οι ομαδικές εκτελέσεις βρισκότανε στην ημερήσια διάταξη, αμέτρητοι πολίτες υποφέρουν από τα στρατόπεδα απομόνωσης και περιορισμών.

1-3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

1979 -1989 Βιετναμέζικα στρατεύματα εισέρχονται στην Καμπότζη και τώρα αρχίζει η χρονική περίοδο των πολεμικών φιλονικιών μεταξύ των Βιετναμέζων και ομάδων ανταρτών της ερυθράς Κμερ.Το Βιετνάμ αποσύρεται από την Καμπότζη, και ανακηρύσσεται το κράτος Καμπότζη.
1991 στο Παρίσι υπογράφεται η συμφωνία ειρήνης.
1991 – 1993 Η Καμπότζη γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
1993 Η Καμπότζη ανακηρύσσεται επίσημα ως συνταγματική Μοναρχία με τον Σιχανούκ στο θρόνο. Μετά από γενικές εκλογές σχηματίζεται μια μεταβατική κυβέρνηση. Κυβερνητικά κόμματα γίνονται CCP με αρχηγό του κόμματος τον Ranariddh, έναν γιο του Σιχανούκ και το κόμμα FUNCINPECμε τον Hun Sen, που ήτανε στρατιωτικός Διοικητής στους Ερυθρούς Κμέρ και αυτομόλησε στους Βιετναμέζους . Ο Ronariddh έγινε πρώτος πρωθυπουργός και ο Hun Sen Δεύτερος πρωθυπουργός.
1997 Ο Χουν Σεν διώχνει τον Ronariddh από τη θέση της Πρώτης Πρωθυπουργίας και αυτός διαφεύγει στην εξορία.
1998 Πεθαίνει ο Πολ Ποτ. Ο Ronariddh επιστρέφει πίσω από την εξορία. Και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από το κόμμα FUNCINPEC (Ronariddh) και του HUN SENS CCP .

1998/99 Ψηφίζεται αμνηστία για την ερυθρά Κμέρ.
1999 Καμπότζη είναι Μέλος της ομάδας ΑΣΕΑΝ.
2002 To κόμμα CCP κερδίζει τις εκλογές των τοπικών Αυτοδιοικήσεων .

2003 Στις Εθνικές Εκλογές κατορθώνει το κόμμα CCP με 73 εκλογικές θέσεις μια μεγάλη πλειοψηφία.
2013 στις εκλογές κέρδισε το κόμμα του Χουν Σεν, αφού εξαπάτησε με δύο εκατομμύρια ψήφους.
Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι απέναντι στα κοινωνικά θέματα και τους απεργούς ανένδοτος. Βέβαια εδώ και 30 χρόνια κυβερνά τη χώρα.
Ο Hun Sen ήταν ήτανε στρατιωτικός διοικητής der Roten Khmer και κυβερνά τη χώρα με την πολιτική κλίκα τους γύρω από τον πρωθυπουργό HU SEN, που ο ίδιος ήτανε παλαιότερα στους Roten Khmer και αυτομόλησε στους Βιετναμέζους. Βλέπε και:
1. www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=235 –
- KAMBODSCHA: Eine traumatische Vergangenheit und das Schicksal der Streikarbeiter
Καμπότζη - Ένα Τραυματισμένο Παρελθόν και η Τύχη
των Απεργούντων Εργατών –
2. www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=images
Kambodscha (Indokina-Rundreise 2013) Die
streikenden Textilarbeiterinnen in
Kambodscha haben die Welt auf ihr Schicksal
aufmerksam gemacht.
Καμπότζη: Οι εργάτες της υφαντουργίας και του ρουχισμού που απεργούν έδειξαν σε όλον τον κόσμο την τύχη τους
Συνεχίζεται προσεχώς με την αγωνιώδη εποχή από το 1953-2014


Κωνσταντίνος Σ. Ναλπάντης Konstantin S. Nalbantis - konstantin.nalbantis@t-online.de
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr: Ιστορία και εξέλιξη της Καμπότζης – Ακμή και παρακμή -Geschichte und Entwicklung Kambodschas –Höhenpunkt und Verfall -

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο